V PRIMERU NESREČE ALI POŽARA KLIČI 112

Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami - delavnice z OŠ Stražišče

11. September 2017 ob 14:51

V ponedeljek, 11. 9. 2017, smo kranjski poklicni gasilci izvedli prvo serijo delavnic za učence osnovnih šol v sklopu EU projekta DIRECT ali »Postanimi odporni na nesreče«. Namen delavnic je, da učenci neposredno preverijo svoje znanje in pripravljenost na izredne dogodke.

 

Izvedli smo 5 delavnic oz. delavnih točk za 57 učencev 9. razredov iz OŠ Stražišče. Na delavnicah so se nam pridružile tudi 4 učiteljice in podravnateljice šole.

 

Na 1. delavnici smo učencem predstavili AED in njegove funkcije in vpliv na preživetje. Obrazložili smo jim, kako prepoznati stanja, ko so potrebni temeljni postopki oživljanja. Izvedli smo praktični prikaz, kako pristopiti k ogroženi osebi, obrazložili smo, kateri so temeljni postopki oživljanja in posamezne specifičnosti (npr. pri oživljanju otrok v primerjavi s postopki pri odraslih). Pokazali smo uporabo eksternega avtomatskega defibrilatorja ter obrazložili prednosti uporabe AED in vpliv na uspešnost oživljanja.

 

Na 2. delavnici smo predstavili mobilno aplikacijo I HELP, ki lahko reševalce opozori na lokacijo in zdravstvene težave ponesrečenca ter ponudi opomnik, kako lahko pomagamo sebi in drugim v primeru zdravstvenih težav. Predstavili smo tudi mobilno aplikacijo za prvo pomoč Rdečega križa Slovenije z napotki za nudenje prve pomoči ter možne posledice uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ko telefon odvrača našo pozornost z dogajanja v prometu.

 

Na 3. delavnici smo predstavili orodje in opremo za reševanje v prometnih nesrečah ter postopke reševalne ekipe od alarmiranja do zaključka intervencije. Poudarek je bil na preventivi v prometni varnosti, čemur je posebno težo dala izpoved invalida Boruta Pervanje iz Zavoda Vozim, ki se je poškodoval v prometni nesreči.  

 

Na 4. delavnici smo opozorili na poplavo množičnih športnih aktivnosti, ki jih označujemo kot adrenalinske in možnosti poškodb, obrazložili minimum zahtevane osebne zaščitne opreme in pokazali pravilno uporabo le-te.

 

Na 5. delavnici smo predstavili opremo za reševanje iz višin s pomočjo vrvne tehnike. Prikazali smo reševanje poškodovane osebe iz višjih nadstropij s pomočjo Petzlove žičnice ter predstavili ostalo opremo, ki jo gasilci uporabljamo za reševanje iz višin in globin.

 

Hvala ekipi kranjskih poklicnih gasilcev za izvedbo delavnic: Nejc Smolej, Florjan Gros, Andrej Polajnar, Aleš Rogelj, Lovro Hudelja, Matevž Blaznik.

 

Hvala tudi invalidu Borutu Pervanji (Zavod Vozim) za delitev osebne izkušnje udeležbe v prometni nesreči in strokovnemu sodelavcu projekta Direct, Miranu Štularju.

 

Hvala vsem udeležencem za aktivno sodelovanje in uspešen prenos znanja naprej. 

 

Gasilsko reševalna služba Kranj

Bleiweisova cesta 34

4000 Kranj, Slovenija

Kontakt

Tel: +386 4 23 75 251

Faks: +386 4 23 75 252

E-mail: info@gasilcikranj.si

  

 

Gasilsa zveza Slovenije SPIN