V PRIMERU NESREČE ALI POŽARA KLIČI 112

Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami – delavnica z Ljudsko univerzo Kranj

28. Avgust 2017 ob 14:25

V ponedeljek, 28. 8. 2017, smo kranjski poklicni gasilci izvedli delavnico za otroke v Medgeneracijskem centru Kranj v sklopu EU projekta DIRECT ali »Postanimi odporni na nesreče« z namenom, da lokalno prebivalstvo neposredno preveri svoje znanje in pripravljenost na izredne dogodke. Na delavnici je sodelovalo 20 otrok v starosti od 5 do 12 let, vzgojiteljica in 2 prostovoljca.

 

Predstavili smo namen klicne številke 112, nato pa postavili otroke v aktivno vlogo. Inscenirali smo dve nesreči in med otroke razdelili vloge poškodovancev in kličočih na številko 112, ter ob tem pojasnili, zakaj operativec v ReCO in enote na terenu potrebujejo podatke, ki so jih posredovali z mesta nesreče. Otroci so pokazali zavidljivo znanje za svojo starostno skupino in so tudi zelo aktivno sodelovali.

 

Sledila je predstavitev varnosti v cestnem prometu. Delovno točko smo opremili s številnimi rekviziti: otroškim avtosedežem, odsevnimi trakovi, kresničko, kolesarsko čelado in  jopičem z odsevnimi trakovi. Pojasnili smo pomen privezovanja z varnostnim pasom, uporabo otroških sedežev do 12. leta, oziroma do 150 cm telesne višine, hojo po levi strani cestišča, pravilno prečkanje ceste, uporabo kolesarske čelade in potrebo po tem, da smo na cesti vidni tudi ob slabši vidljivosti. Tudi na tej točki so se otroci in vzgojitelji aktivno vključevali v potek predstavitve.

 

Nato smo predstavili pomen znanja plavanja in nevarnosti pred utopitvami. Poudarili smo pomembnost dejstva, da moramo za lastno varnost čim več narediti že sami, šele nato se lahko zanašamo na to, da morajo za nas skrbeti tudi drugi. Pokazali smo tudi opremo ekipe za reševanje na vodi in pojasnili, zakaj je takšna oprema potrebna in kako jo uporabljamo.

 

V nadaljevanju smo se lotili požarnega varstva in pomena evakuacije. Pojasnili smo, kako izvedemo evakuacijo ter pomen zbirnega mesta, čim krajše evakuacijske poti in spiska evakuiranih oseb. Obrazložili smo vlogo gasilcev pri evakuaciji in opisali pregled prostorov po evakuaciji. Nato smo izvedli praktično vajo gašenja z različnimi vrstami gasilnikov, ki so se ga udeležile tudi vzgojiteljice.

 

Na koncu smo izvedli praktični prikaz gašenja. Z visokotlačnim ročnikom so otroci z vodnim curkom v kar najkrajšem času poskušali zadeti tarčo, oddaljeno približno 5 m. Čase vseh otrok smo izmerili in najboljše deklice in dečke nagradili s praktičnimi nagradami, vsi ostali pa so prejeli tolažilne nagrade. Tekmovanje je bilo za otroke zelo zabavno, odziv pa je bil izredno pozitiven.

 

Hvala ekipi kranjskih poklicnih gasilcev za izvedbo delavnic: Gorazd Marn, Rok Grašič, Aljoša Močnik Štimac, Miran Štular. 

 

Hvala vsem udeležencem za aktivno sodelovanje in uspešen prenos znanja naprej.

Gasilsko reševalna služba Kranj

Bleiweisova cesta 34

4000 Kranj, Slovenija

Kontakt

Tel: +386 4 23 75 251

Faks: +386 4 23 75 252

E-mail: info@gasilcikranj.si

  

 

Gasilsa zveza Slovenije SPIN