V PRIMERU NESREČE ALI POŽARA KLIČI 112

Javna obvestila

JAVNA OBVESTILA

Mesec požarne varnosti: Javljalniki dima in ogljikovega monoksida. Zakaj?

12. Oktober 2019 ob 17:46

JAVLJALNIK OGLJIKOVEGA MONOKSIDA

 

Zakaj uporabljati javljalnik?

 

Pri ogrevanju na trdna, tekoča ali plinasta goriva se ob nepravilnem izgorevanju sprošča ogljikov monoksid (CO). Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa in je smrtonosen. Brez detektorja ogljikovega dioksida ne moremo zaznati. Ko monoksid nastaja, se koncentrira v zaprtem prostoru. Če smo plinu izpostavljeni dlje časa je lahko tudi usoden. Ogljikov monoksid lahko zaznamo samo z elektronsko napravo – detektorjem.

 

Kaj storiti ob prvih znakih uhajanja ogljikovega monoksida?

 

  • odprite vrata in okna, da se prostor prezrači
  • izklopite vse ogrevalne naprave
  • zapustite prostor
  • če imate nameščen detektor, v prostor ne vstopajte toliko časa, dokler zvočni alarm na detektorju ne preneha delovati
  • če sumite na zastrupitev, pokličite na 112
  • pokličite vzdrževalca kurilnih naprav

 

Navodila za namestitev javljalnika

 

  • Namestite javljalnik ogljikovega monoksida v vsaki sobi, v kateri uporabljate kurilne naprave, še posebno pa v prostorih, kjer se ljudje dlje časa zadržujejo (spalnice, kuhinje, dnevne sobe).
  • V prostorih s kurilnimi napravami je obvezna namestitev na stropu (30cm oddaljeno od stene) in med 1m do 3m oddaljeno od kurilne naprave (glej sliko 1. na strani 19). V vseh ostalih prostorih 5 namestite javljalnik v višini glave (če imate otroke v višini otroške glave, v spalnici v višini postelje!), saj boste tako lahko v primeru zaznavanja ogljikovega monoksida hitro opazili opozorilne simbole na javljalniku.
  • Idealna namestitev javljalnika ogljikovega monoksida je: v bivalnih prostorih s kurilno napravo namestitev na strop; v sobah, kjer preživite največ časa v višino glave (če imate otroke v višino otroške glave; v spalnicah v višino postelje/glave;
  • Če so možnosti za namestitev javljalnikov omejene, je potrebno upoštevati naslednje prioritete namestitve: 1. V spalnih prostorih, kjer so vgrajene kurilne naprave; 2. V vseh prostorih, kjer so nameščene kurilne naprave, ki za delovanje zajemajo zrak iz prostora ali so nameščene naprave brez dimovodne napeljave; 3. V prostorih, kjer se največ časa zadržujete
Podrobnejša navodila za javljalnike Ei207 in Ei207D, ki jih prodajamo tudi v Gasilsko reševalni službi Kranj.

JAVLJALNIK DIMA IN TOPLOTE

 

Toplotni javljalniki vas opozorijo v primeru, ko temperatura v prostoru preseže 58 stopinj Celzija. Najbolj so primerni za kuhinje, garaže, kurilnice in ostale prostore, v katerih se lahko sproščajo vodna para, prah in ostali drobni delci.

 

Nevarnost zastrupitve z dimnim plinom je najvišja ponoči. Torej je potrebno še posebej dati poudarek na zaščito z dimnim detektorjem v spalnice in otroške sobe. Zavarovanje evakuacijskih poti iz teh območij je zelo pomembna. V hišah ali stanovanjih z več nadstropji je potrebno zagotoviti namestitev dimnega detektorja na hodnikih, stopniščih in kletnih prostorih, kajti le na ta način lahko pride do hitrega zaznavanja požara in dimnih plinov.

 

NAČRTOVANJE EVAKUACIJSKE POTI V PRIMERU POŽARNEGA ALARMA

 

Če se sproži alarm in niste prepričani, da je lažni alarm je pomembno, da upoštevate naslednje točke:

1. Svetujemo, da ostanete mirni in da ne delate panike.
2. Vi in vaši sostanovalci zapustite hišo/ stanovanje v najkrajšem možnem času. Papirje in druge dragocenosti ne poskušajte odnesti na varno.

3. Če je dim zelo gost, se poskušajte zadrževati čim bolj pri tleh kajti tam je dim redkejši, lažje se diha in vidljivost je boljša.

4. Vrata in okna pustite zaprta čim dlje, da s tem onemogočite dotok zraka v prostor in posledično zmanjšate možnost širitve ognja po prostoru.

5. Ko ste že na varnem območju čim prej pokličite pomoč - gasilce na telefonsko številko 112.

 

Priporočljivo je, da se o zgoraj navedenih točkah pogovorite in seznanite tudi ostale sostanovalce.

 

V GASILSKO REŠEVALNI SLUŽBI KRANJ LAHKO KUPITE JAVLJALNIK OGLJIKOVEGA MONOKSIDA IN JAVLJALNIK DIMA IN TOPLOTE!

 

Seznam vseh obvestil

Gasilsko reševalna služba Kranj

Bleiweisova cesta 34

4000 Kranj, Slovenija

Kontakt

Tel: +386 4 23 75 251

Faks: +386 4 23 75 252

E-mail: info@gasilcikranj.si

  

 

Gasilsa zveza Slovenije SPIN