V PRIMERU NESREČE ALI POŽARA KLIČI 112

Mednarodno usposabljanje profesionalnih enot zaščite in reševanja v sklopu EU projekta DIRECT

26. Junij 2017 ob 11:00

V mesecu juniju se je deset kranjskih poklicnih gasilcev udeležilo prvega v seriji šestih skupnih treningov in vaj v sklopu EU projekta DIRECT ali Postanimo odporni na nesreče. Usposabljanje profesionalnih gasilcev češke, kranjske in črnogorske gasilske enote je potekalo na temo reševanja v prometnih nesrečah. Treningi in vaja so potekali od 18. do 22. junija v mestu Ostrava v Moravsko-šlezijski regiji Češke republike pod organizacijsko taktirko Gasilske enote Moravsko-šlezijske regije Češke republike in Češke asociacije gasilskih častnikov.

 

Prvi dan je bil posvečen ogledu osrednje gasilske enote v Ostrovi, kjer je bila predstavitev EU projekta DIRECT, organizacije gasilske službe v regiji in njenih nalog ter ekipe, ki je dogodek organizirala in bila zadolžena za njegovo izvedbo. Češka enota je posebna po svojih več-funkcijskih kontejnerjih, katere smo si seveda ogledali in preizkusili opremo. Sledil je dinamičen prikaz nesreče dveh vozil in odhod v gasilsko enoto Poruba, ki je znana po odličnih atletih znotraj gasilcev. Enota ima na razpolago atletsko stezo, vadbeni stolp, nogometno igrišče, savno, jakuzzi, fitnes, biljardnico, relaksacijsko sobo z masažnimi stoli in sobo, ki nadomešča kino dvorano. Sledila je dinamična predstavitev reševanja ujete osebe na višini s pomočjo vrvne tehnike in ogled integriranega dispečerskega centra v Ostravi, ki je eden od najmodernejših v Evropi.

 

Drugi dan smo obiskali podjetje Hyundai v bližini Ostrave. Predstavili so nam celotno proizvodnjo, na njihovem poligonu pa smo trenirali razrez najnovejših vozil Hyundai.

 

Tretji dan smo preživeli na poligonu, ki jim služi za trening varne vožnje. Na tem poligonu smo trenirali prometne nesreče kombiniranih vozil in avtobusov. Pripravljene so bile številne delovne točke, kjer smo pod taktirko inštruktorjev preizkušali različne taktike reševanja posameznih držav udeleženk usposabljanja. 

 

Četrti dan smo imeli trening v avtocestnem predoru, katerega so prav za nas zaprli za 8 ur, da smo lahko notri naredili vajo, kjer so sodelovali gasilci, reševalci in policija. Vaja je bila prikaznega značaja in ni bila namenjena delu udeležencev projekta. Simulirali so prometno nesrečo kombiniranega vozila in osebnega vozila, kjer je bil voznik osebnega vozila okužen z virusom ebole. Trening je vseboval 90 min intenzivnega dela, kjer so preizkusili tudi elemente dela v drugi in tretji stopnji zaščite in opravljanju celovite dekontaminacije. Sledil je ogled prostovoljne gasilske enote na obrobju Ostrave in intenzivni treningi tehničnega reševanja na res odličnem poligonu, ki nudi najboljše pogoje za delo. Trening je bil zamišljen kot masovna prometna nesreča avtobusa, kombiniranega vozila in treh osebnih vozil. Vsaka država je bila samostojna enota s svojim vodjem, poudarek je bil nam medsebojni pomoči in usklajevanju dela. Nato smo se odpeljali do drugega poligona, kjer je bilo pripravljeno delovišče prometne nesreče med tramvajem in osebni vozilom. Sledila je začetna predstavitev scenarija in demonstracijski prikaz gasilcev iz Ostrave. Nato smo z delom začeli tudi ostali udeleženci, ponovno je šlo za masovno nesrečo z udeležbo tramvaja. Na koncu smo se sprostili z delom po želji, kjer smo rezali in trgali tramvaj na vse možne načine.

 

Zadnji dan je bil namenjen zaključni vaji.  Na poligonu Poruba so zamislili dve zaključni vaji dela na masovni nesreči. Delali sta dve skupini po 5 gasilcev, torej 5 gasilcev iz Slovenije in 5 gasilcev iz Črne gore. Zamišljeno je bilo skupno vodenje intervencije. Prvo masovno nesrečo je sestavljalo malo tovorno vozilo, kombinirano vozilo, dve osebni vozili in avtobus. Poškodovanih je bilo 15 oseb. Prizorišče intervencije je bilo izredno zahtevno, kajti teren je bil sestavljen iz strmih brežin, sipkega navoženega materiala, dostop do udeleženih vozil pa samo iz ene strani. Druga masovna nesreča je bila sestavljena iz podobnih vozil kot prva. Tukaj je sodelovalo 5 gasilcev iz Slovenije, 5 gasilcev iz Črne Gore in 5 gasilcev iz Češke. Poškodovanih je bilo 11 osem.

Zadnji del dneva je bil na razpolago za preizkus poligona za varno vožnjo, kjer smo lahko vozili osebna vozila gasilcev iz Ostrave ter tovorna vozila, ki so na razpolago na poligonu. Največ gre za vozila Tatra, na razpolago pa so dvoosna, triosna in štiriosna tovorna vozila.

 

Usposabljanja smo se udeležili Tomas Felkar, Aljoša Močnik Štimac, Tadej Krišelj, Rok Grašič, Aljoša Grabec, Matevž Blaznik, Klemen Bohinec, Simon Štern, Nejc Smolej in Andrej Štremfelj.

 

Ekipa se zahvaljuje organizacijski ekipi za profesionalno vodene in izvedene treninge ter vajo, gostoljubju in prijaznosti vodstva, gasilcev ter administrativnega osebja Gasilske enote Moravsko-šlezijske regije Češke republike in Češke asociacije gasilskih častnikov.

Gasilsko reševalna služba Kranj

Bleiweisova cesta 34

4000 Kranj, Slovenija

Kontakt

Tel: +386 4 23 75 251

Faks: +386 4 23 75 252

E-mail: info@gasilcikranj.si

  

 

Gasilsa zveza Slovenije SPIN