V PRIMERU NESREČE ALI POŽARA KLIČI 112

Javna obvestila

JAVNA OBVESTILA

Kranjski gasilci prevzeli novo, najsodobnejše vozilo

4. Julij 2017 ob 14:08

Kranjska poklicna gasilska enota je na današnji dan z velikim ponosom prevzela novo gasilsko vozilo TRV-2d s strani generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije, gospoda Darka Buta in župana Mestne občine Kranj, gospoda Boštjana Trilarja.

 

Prevzem vozila, ki ga je po specifikaciji in navodilih skupine za tehniko GRS Kranj nadgradilo podjetje Rosenbauer, vodilni proizvajalec za gasilsko opremo, smo obeležili s prižigom sirene. »Sirena na tem vozilu je še posebno glasna, zato je na cesti ne boste mogli zgrešiti«, je zvoke nove sirene pospremil Andraž Šifrer, poveljnik GRS Kranj, in dodal, da na cestah vozniki – dandanes, ko smo ljudje vse bolj zatopljeni v moderno tehnologijo, v avtomobilih pa je glasba na ves glas –, pogosto nevede otežujejo vožnjo gasilcem na cestah, saj smo še premalo vidni in slišni.

 

Gospod Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje je novo vozilo, vredno slabe pol milijona evrov, pospremil z željo, naj dobro služi, in poudaril pomen dobre tehnične opreme predvsem za varnost pri delu gasilcev. Župan MO Kranj, gospod Boštjan Trilar je ekipi v želji, da bi se v Kranju čim manjkrat soočali s težkimi nesrečami zaželel, da naj bo novo vozilo čim večkrat v pripravljenosti in čim manj na intervencijah. Obenem je čestital gasilcem za dobro dosedanje delo z željo, da bi tako kot doslej, tudi vnaprej dobro sodelovali z ostalimi sodelujočimi na področju zaščite in reševanja v MO Kranj.

 

V kratki predstavitvi je gospod Tomaž Krišelj, direktor GRS Kranj, predstavil zgodovino delovanja, ki sega vse v leto 1812, ko je kranjska občina zagotovila plačilo gasilskega čuvaja. Kot je dejal, so v letu 2016 praznovali 20-letnico obstoja GRS Kranj na lokaciji Bleiweisova 34, ki je ena izmed novejših v Sloveniji (novejši je le dom gasilcev v Kopru). Izpostavil je, da »največji verjetno ne bomo nikoli, lahko pa smo najboljši«, kar je utemeljil tudi Andraž Šifrer, poveljnik GRS Kranj, in sicer s podatki o številu intervencij. Število le-teh namreč iz leta v leto narašča. V letu 2016 smo zabeležili 1037 intervencij, kar nas po številu intervencij glede na število zaposlenih operativnih gasilcev umešča na prvo mesto po obremenjenosti enot v državi.

 

Novo vozilo smo financirali iz različnih virov, prispevali sta tako RS Slovenija kot tudi ustanoviteljica, Mestna občina Kranj, ki sicer prispeva glavnino sredstev za samo delovanje enote, v kateri razpolagamo z 12 tovornimi vozili, 2 terenskima, 2 osebnima, 4 kombiniranimi vozili ter z 2 čolnoma.

 

Novo vozilo je zgrajeno po standardih najnovejše tehnologije podjetja Rosenbauer. Že sam naziv vozila pove, da je to vozilo za posredovanje ob tehničnih intervencijah, in sicer:

• REŠEVANJE OB PROMETNIH NESREČAH – v vozilu je nameščena najsodobnejša oprema za reševanje ob prometnih nesrečah, ki je trenutno na tržišču. V vozilu je dovolj opreme, da lahko hkrati delujejo tudi na dveh deloviščih, na katerih je potreben večji tehnični poseg za hkratno reševanje ukleščenih in poškodovanih oseb.

• REŠEVANJE NA VODI – za potrebe reševanja na vodi sta v vozilu dve suhi obleki za reševanje na vodi, ter reševalna deska HANSABOARD s pripadajočimi dodatki.

• REŠEVANJE IZ VIŠIN IN GLOBIN – za reševanje iz višin in globin poleg avtodvigala, vozilo vsebuje še komplet vrvne tehnike ter prenosno trinožno stojalo za razna reševanje iz jaškov, lukenj …

• PRVO POMOČ – v vozilu se nahaja vsa oprema prve pomoči, s pomočjo katere lahko popolnoma oskrbijo in imobilizirajo poškodovanca.

• GAŠENJE ZAČETNIH POŽAROV NA PROMETNIH SREDSTVIH – gasilna sredstva, ki se uporabljajo ob posredovanjih ob prometnih nesrečah, za primer vžiga vozila zaradi pregretja, iskre …

• OSTALE TEHNIČNE INTERVENCIJE (DVIG BREMEN, TESNENJE IZTEKANJ…) – med drugo opremo pa so v vozilu še različne vrste motornih žag, oprema za dvig bremen (dvižni program), oprema za tesnjenje (tesnilni program), razna ročna orodja, oprema za dvig vozil, oprema za stabilizacijo ob raznih porušitvah, lestve, električno orodje, oprema za izvajanje prenosne razsvetljave.

Seznam vseh obvestil

Gasilsko reševalna služba Kranj

Bleiweisova cesta 34

4000 Kranj, Slovenija

Kontakt

Tel: +386 4 23 75 251

Faks: +386 4 23 75 252

E-mail: info@gasilcikranj.si

  

 

Gasilsa zveza Slovenije SPIN