V PRIMERU NESREČE ALI POŽARA KLIČI 112

Grimpday 2017, Namur - Belgija

 

Od 1. do 3. junija je bila valonska pokrajina v Belgiji v znamenju prestižne tekme Grimpday, ki združuje najboljše ekipe reševalcev iz vsega sveta vse od gasilcev, civilne zaščite, vojske in policije. Ekipe tekmujejo druga proti drugi v vajah, ki vključujejo edinstvene elemente, povezane z iskanjem in reševanjem v nevarnih okoljih. Gasilsko reševalna služba Kranj je z ekipo 7. gasilcev specializiranih v vrvni tehniki ponosno zastopala kranjsko gasilsko enoto.

 

Dogodek so ustanovili člani regionalnega gasilskega centra Namur leta 2006 in se obrnili na Petzl za sponzorsko pomoč. Danes, po 12 letih sodelovanja, je Grimpday najbolj zaželena tekma, ki združuje profesionalne reševalce iz vseh kontinentov. 

 

2-dnevni izziv!

 

Poleg nas se je tekme udeležila še ekipa Gasilske brigade Ljubljana ter ostalih 28 ekip iz 15 držav, vključno z Japonsko, Tajvanom, Kanado, Hong Kongom in ostalimi evropskimi državami. Vse ekipe smo tekmovale v 10 vajah z zelo različnimi scenariji, kjer je bila edina konstanta rešiti žrtev. Včasih je bilo potrebno evakuirati stolp 20 metrov visoko, včasih se izvleči iz stavbe, ki je pahnila reševalce v popolno temo. Glavni cilj tekmovanje je, da se reševalne službe urimo in učimo z izmenjavo tehnične, taktične ali strojne opreme.

 

Splošno mnenje je, da je Grimpday postal referenčno ime v svetu reševanja z vrvno tehniko. Odlično vreme, fantastične lokacije za izvedbo vaj na poslovno-rekreativnih objektih, zgodovinskih stavbah kot so stolpi in katedrale ter gradbiščih, so ustvarile vrhunsko atmosfero tako za tekmovalce kot gledalce.

 

Ekipa Gasilsko reševalne službe Kranj si je s špansko ekipo Rescuind iz Valencije delila 19. in 20. mesto ter dosegla 804 od 876 točk. Na svetu. Ponosni smo na svoje kolege, ki se urijo v vrvni tehniki in zastopajo barve kranjskih poklicnih gasilcev.

 

Knjiga vaj Grimpday tekmovanja 2017

 

Photo credits: Pavel Andrejc, Albert Blond

 

Gasilsko reševalna služba Kranj

Bleiweisova cesta 34

4000 Kranj, Slovenija

Kontakt

Tel: +386 4 23 75 251

Faks: +386 4 23 75 252

E-mail: info@gasilcikranj.si

  

 

Gasilsa zveza Slovenije SPIN